KALENDERHANE CAMİ
Yıllar önce İstanbul Türkiye'nin başkenti oldu. O zamanlar Konstantinopolis denilen ve haremi olan saraylar, birçok başarılı ve daha az başarılı sultanlar ve oğulları, duvarlar arasında mutlu bir şekilde burada yaşadılar. Bu yüzden İstanbul camileri çok zengin ve güzel yapılardır. En ünlü camilerinden biri Osmanlı İmparatorluğunun eski Doğu Ortodoks Kilisesi dönüştürerek inşa edilmiştir ve adı Kalenderhane Camidir. Her zaman bu camiyi Kalender Evi olarak bilenler olmuştur, çünkü bu adı her zaman burada yaşayan Derviş tarikatları söylemiştir.
Kalenderhane Cami yenilendikten sonra 1968 yılında halka açıldı. Kutsal doğu tarafında ayarlanmış iken Ortodoks Kilisesi yapısında orijinal planına göre bu, bir haç ve kubbe tarzında idi. Bilgiç kubbe bile değişiklikleri sırasında yapılan düzeltmeler sonrasında kalmıştır. Yenilendikten sonra kilisenin köşesinde, güneybatı tarafına eklenen bir minare vardı. Tuğla ve taş dekorasyon mermer parçaları ve kabartmalı motifler duvarlar için kullanılan başlıca malzemelerdir. Camide hala tarihi ve Hristiyanlık geçmiş tarihinden kalma benzer bazı motifler vardır. Ancak, bugün bu yapı, İstanbul'daki en önemli camilerden birisidir ve birçok turistin ziyaret etmek istediği seçkin bir örneğini temsil etmektedir.
Her cami kendi şeklinde özel ve inşaat sırasında çok çaba harcayan kalifiye ustaların bir başyapıtıdır. Bunlardan güzelliği ile dikkati çekenlerden birisi olarak Ortaköy Cami vardır. Bir başkası ise Kanuni Sultan Süleyman döneminde ünlü Paşa'nın adını almış olan Rüstem Paşa Camidir. Anılan camilere ek olarak, kesinlikle ilgiyi hak eden fantastik bir cami daha vardır ki Sultan Ahmet Cami, bu güzel camiyi gezmek güzelliklerini tam olarak fark etmek için içinde biraz zaman geçirmeniz gerekir.