KELEBEKLER VADİSİ
Kelebekler Vadisi Hakkında
Kelebekler Vadisi Türk sahillerinin gerçek mücevherlerinden biridir. Fethiye'den 30 km ve Ölüdeniz'den 15 km uzaklıktadır. Büyük turist merkezlerinden saklı olan Kelebekler Vadisi, Babadağ eteklerinde ve yalnızca deniz yoluyla erişilebilir.
Vadiye yaklaşırken turkuaz rengi sular, bembeyaz bir kumsal ve ortalama 3 km uzunluğunda dar bir kanyonla karşılaşacaksınız. Vadinin duvarları 300-400 metre yüksekliğindedir ve merkezinde yakınlarda bir kaynaktan doğan ufak bir şelale bulunmaktadır.
Doğal güzelliğinin korunması adına bu alan Dünya Mirasları Kurumu tarafından koruma altındadır ve kalıcı binaların inşası yasaktır. 20 yıl öncesine kadar bilinmeyen bu bölgenin 1980 lerin sonlarında dönemin hippileri tarafından Ölüdeniz de büyük ölçekli turizm başladıktan sonra daha sakin ve dokunulmamış bir bölge aradıkları sırada bulunduğu söylenir. Nisan ve Eylül ayları arasında küçük sayılarda sırt çantalı gezgin ve hippi vadide çadır kurarlar ve doğayla içiçe alternative bir hayat stilini yaşarlar.
Kelebekler Vadisi adını vadide yaşayan yüksek sayıdaki kelebekten almaktadır. Vadide birçok nadide türün de dahil olduğu 105'in üzerinde kelebek türünün yaşadığı hesaplanmaktadır. Eğer ziyaretiniz Haziran ve Eylül ayları arasında Vadiyi ziyaret ederseniz bir çok farklı renk ve boyutta kelebekle karşılaşmanız mümkündür. Turuncu, beyaz ve siyah renkli desenlerdeki kelebekler nadir Kaplan Kelebeğidir.Bitki örtüsü de aynı oranda çeşitli olan vadide, bilim adamları ortalama 150 farklı türde bitkinin yaşadığını tespit etmişlerdir.
Kelebekler Vadisinde Yapılacaklar
Kelebekler vadisi sakin ve rahat bir ortama sahiptir. Sırt çantalı gezginleri sahilde veya kamp alanında rahatlarken görebilirsiniz.
Bölge korunmuş olduğu için, marketler, ATMler bulamazsınız –yalnızca mükemmel bir doğa ortamı. Turkuaz denizde yüzebilir ya da yalnızca kumsalda rahatlayabilirsiniz.
Vadide yürüyüşe çıkabileceğiniz ve doğasının sükünetinde kaybolabileceğiniz 1 km uzunluğunda bir yürüyüş yolu bulunmaktadır. Yürüyüş yolunun sonunda 60 metre yüksekliğinde ufak bir şelale bulunmaktadır. Şelalenin altında ufak bir duş almak isterseniz yapmakta serbestsiniz.
Eğer daha ciddi yürüyüşçüyseniz Faralya köyüne ulaşabileceğiniz 45 dk süren bir yol vardır. Yürüyüş Kelebekler Vadisinden Faralya köyüne tek ulaşım yöntemidir.Yürüyüş tehlikeli ve zor tırmanışlar içerse de Faralya köyündeki manzara nefes kesici güzelliktedir. Eğer köye yürümeyi tercih ederseniz köyün ana yolundan geçen Likya yolunu yürüyen gezginlerle karşılaşabilirsiniz. Faralya köyünde taze sıkılmış tamamen doğal nar suyu içme şansınız da bulunmaktadır.
Kelebekler Vadisinde nerede kalmalı?
Kelebekler Vadisinin saklı doğası nedeniyle yer alan tek konaklama tesisi oldukça basittir. Çadırlar ve bungalowlardan oluşan tesis Kelebekler Vadisi Yönetimi tarafından kiralanabilir ya da kendi çadırınızı götürebilirsiniz. Bazıları yalnızca kendi uyku tulumlarını getirmeyi ve açık alanda, gökyüzünün altında uyumayı tercih etmektedir.
Yönetim tarafından güneş enerjisiyle elektrik ve su gece 02:00 ye kadar sağlanmaktadır. Işıklar kapatıldıktan sonra geceyi vadide geçirmek isteyenler kendi mumlarını ve meşalelerini getirebilirler.
Kelebekler Vadisi Civarında
Bölgedeyken Ölüdeniz'e, Gemiler Adası'na veya Kleopatra plajına botla gidebilirsiniz.