LAODEKEİA


Laodekeia

Denizli iline sadece 6 kilometre uzaklıkta etrafındaki köylerin kavşağında bulunan alanda Laodikeia isimli antik kent vardır. Bu site Anadolu'nun kalbinde yer alan antik kent Hierapolis’in yolundadır. Laodekeia Hz.İsa döneminden önce II.Antiokhos zamanında kurulmuş bir antik şehirdir. Geçmişte Laodekeia en eski Hıristiyan toplulukların biri olmuştur. Eski Romalılar burada yaşamıştır ve şehre Roma İmparatorluğu'nun karakteristik özellikleri damga vurmuştur. Bu tarihsel önemi bulunan ve gezebileceğiniz sitelerin çoğu, özellikle birinci yüzyılda MÖ’den gelmektedir. Ayrıca bu antik kentin hemen yakınında Lykos Nehri akar.

Şehir bir kaleye benzemektedir ve sadece mevcut bulunan üç kapısından birisi aracılığıyla içeriye girmek mümkündür. Şehir içinde eski bir köprü vardır. Güçlü duvarların içinde görebileceğiniz diğer bazı ilginç kalıntılar Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş eski binalardır. Bu kompleksin çevresinde bulunan büyük yapılardan birisinin Saray'ın hamamı ya da savaş eğitim alanı olup olmadığı belirsizdir. Son yıllarda, Laodikeia Kilisesi turistlerin ziyaretine açıldı. Bu kilise Hristiyanlığın erken döneminde, Konstantin’in zamanında inşa edilmiş ve Asya'nın yedi büyük kiliselerinden birisidir.

Üzücü bir gerçektir ki 6. yüzyılda antik kentte olan deprem kente önemli ölçüde zarar vermiş ve bazı binaların yıkılmasına yol açmıştır. Tarihsel bu kentin önemli kalıntıları toprak altında kayboldu ve şehirin sonsuza kadar kaybolduğu düşünüldü. Ama uzun uğraş ve emekler sayesinde, tüm eserler yeniden görünür hale geldi ve Laodikya eski güzelliğini kazanmış oldu. Kazı sonrasında, tüm şehir koruma altına alındı.

Laodikeia yanı sıra Denizli’de birçok antik şehir tarih severlerin ziyaretini bekliyor. Bu şehirlerden bazıları Tabea, Hierapolis ve Tripolis antik kentleridir.